Marcel Schoch

vozač @ HS-Schoch Truck-Trial

Iskustva vožnje Truck Trial kamiona prenio nam je Marcel Schoch, koji je osam puta bio europski prvak u kraljevskoj klasi Truck-Triala S5. 

Gospodine Schoch, vozite MAN TGS 35.480/8×8 BB, što je posebno na vašem kamionu?
Vozim četveroosovinca – najveće vozilo koje ima odobrenje za vožnju u Truck-Trialu. Odlučili smo se za vozilo koje je najbliže serijskom vozilu s relativno laganom šasijom i pogonom na svim kotačima, kako bismo bez nepotrebne težine mogli svladavati ekstremne uspone.

Što najviše cijenite na svom vozilu?
S vremenom kao vozač stasaš s vozilom, točno znaš kako se ono ponaša u nekoj situaciji. Na svom MAN-u prije svega cijenim pouzdanost, snagu i trakciju.

Na što, kao vozač Truck-Triala, morate obratiti posebnu pozornost?
Vozimo razne etape koje moramo svladati sa što je moguće manje pogrešaka i u zadanom vremenu. Na svakoj etapi postoje kontrolne točke koje moramo proći. Pritom je dopušteno maksimalno šest promjena smjera. Uz osjećaj za vožnju, najvažniji su iskustvo i priprema. Prije natjecanja prolazimo etape pješice i promišljamo taktiku. Tako se, na primjer, može dogoditi da svjesno propustimo jednu vratnicu da bismo mogli dobro proći kroz ostale.

Zašto vozite Truck-Trial?
Već sam više od 15 godina aktivan u Truck-Trialu, najprije u servisnoj ekipi, a unazad deset godina i kao vozač. Meni je to izvrsna kompenzacija za moj uredski posao voditelja. Blato, „šarafljenje“ na vozilima, kampiranje s momčadi – sve to budi strast za ovim sportom.